Naar de basis: Santiago de Compostela

In april 2017 heb ik de laatste etappe afgelegd van mijn voettocht naar Santiago de Compostela. Ooit begonnen in Pamplona, nu de 700 kilometer door Spanje afgerond.

Waarom deze persoonlijke informatie? Niet om op te scheppen, maar omdat de ervaring en inzichten tijdens deze tocht mijn missie mede bepaald, versterkt en bevestigd hebben. En dat komt terug in mijn aanpak en werk. Een onderdeel daarvan is om me onvoorwaardelijk in te blijven zetten in mijn dagelijks leven en werk voor duurzaamheid. Op een alledaagse en eigentijdse manier.

Deze tocht voelt vooral als teruggaan naar de basis, waardoor je dichter bij jezelf en je diepere drijfveren komt. Doordat je dag-in-dag-uit een ritme loopt en kunt focussen. De ‘camino’ is als het leven en de weg is het doel. Ik zie daarin veel parallellen met het bedrijfsleven. In mijn aanpak bij projecten gaan de klant en ik ook vaak eerst terug naar de essentie. Ook daar heldere doelen stellen, maar ook genieten van de weg er naartoe, vertrouwen op succes. Daarmee bereik je veel meer en het levert energie.

Wat ik vooral geleerd heb tijdens mijn wandeltocht is dat er altijd iets op je pad komt, je nog veel meer kunt dan je denkt, dat je haast niks nodig hebt (wat te eten, een rugzak, een slaapplek, een oude telefoon (geen smartphone/geen wifi)), dat mindset écht bepalend is.

En dat je dit soort tochten ook kunt doen voordat je met pensioen gaat; gewoon nu leven, niet wachten! Plus dat er ontzettend veel mensen met een goede inborst op de wereld rondlopen, waarvan ik er een aantal heb mogen ontmoeten. Van alle nationaliteiten zijn er wandelaars en fietsers met hetzelfde doel: de pelgrimsroute naar Santiago. Dat deed me weer sterk denken aan hoe belangrijk het is om als onderneming een gezamenlijke missie te hebben en intern scherp te houden.

Daarbij ook een enorm besef van dankbaarheid. Als je alleen onderweg bent en door weer en wind al lopend lege landschappen aan je voorbij ziet gaan die zo mooi en soms ruw zijn, dan besef je hoe nietig je bent en hoe blij je mag zijn dat je überhaupt op deze mooie planeet rondloopt. Het deed mij extra beseffen dat ik veel meer toevoeg in het leven als ik mijn leven een missie geef.

Wat is er mooier dan wanneer je iets wezenlijks toevoegt en daar ook van kunt leven?

Het leven is één grote wandeling:)

Buen camino!